Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 42 other subscribers
Screen Shot 2021 04 27 At 3.17.50 Pm

Architects (and brothers) William & George Fred Keck were thrilled. They had been asked to design a “House of Tomorrow” for the 1933 Century of Progress International Exposition in Chicago. During construction of the house, however, a funny thing happened: As the workers built the house, the greenhouse effect from the glass facade being installed trapped so much heat in the house that the workers were able to work in short-sleeved shirts despite it being freezing outside.

houseoftomorrow_hb27260_1964_crhedrichblessingchicagohistorymuseum
William Keck & George Fred Keck’s House of Tomorrow (1933)

William & George Fred noticed this phenomenon, and began incorporating it into their future house designs. They found that this type of passive heating was not only good for the environment, it could often save the homeowner 15-20% on their energy bill.

1-usa-47-06-mf_n8_p6-maison-keck

Fast forward to 1951. Down in Chattanooga, Tennessee, Dr. Clarence Shaw was ready to have a house built for him and his family. He had some friends (the Shavins) who were in the process of having a house designed + built for them by Frank Lloyd Wright. Dr. Shaw figured, why not have the world-renowned architect design a house for him as well? After a bit of correspondence with the master architect (Frank Llloyd Wright), however, it wasn’t going well. Wright didn’t seem to care about the housing needs Dr. Shaw was expressing. Shaw described his back-and-forth with FLLW as “considerabl[y] one-sided.”

screen-shot-2020-11-13-at-10.40.54-am
Gerte Shavin sits in the house Frank Lloyd Wright designed for her and her husband Seamour

Now, although Frank Lloyd Wright had designed the a house for the Shavin family in Chattanooga, he never actually came to Tennessee. One of his apprentices, architect Marvin Bachman was overseeing the Shavin house construction in Chattanooga. Now, why are we talking about NOT the Shaw house? Well when Dr. Shaw and FLLW couldn’t work out a deal, Marvin Bachman stepped in to help design the Shaw house. Unfortunately, Mr. Bachman was killed in a car accident before the Shaw house plans could be completed.

screen-shot-2021-02-26-at-4.37.45-pm
This minuscule scan of the blueprints was featured in the house’s for sale brochure, and I only include it here because it proves that the blueprints exist. Hopefully, at some point, we’ll get a high-rez scan of them.

Structure: Dr. Clarence Shaw House
Location: Chattanooga, Tennessee
Architect: George Fred Keck
Date: 1952

After Architect Marvin Bachman’s untimely passing, Dr. Shaw began corresponding with Chicago architect George Fred Keck. The result of their collaboration became one of the only passive-solar houses in Chattanooga, Tennessee. The house was sited on sloping hillside lot of approximately 2.5. To the south was an unobstructed view of the Tennessee River (which was ~1 mile away) and, several miles beyond it, Missionary Ridge. When the house was built, there were no other residences or structures between the home and the river. The property the house sat on cost ~$3,000 to purchase, with the house costing about ~$40,000 to build.

screen-shot-2020-07-22-at-2.27.05-pm
Mrs. Shaw on the terrace of her house

Let’s dive into the details, shall we? Quick call out, most of these details were provided by Dr. Shaw’s son Bill Shaw and I am eternally grateful to him for his thoroughness.

Dr. Shaw’s stipulations for the house were that it have minimal maintenance and maximum efficiency. Accordingly, there were no painted surfaces internally or externally. The exterior was built of concrete block (that featured a pinkish hue), Masonite, and glass.

The interior walls which weren’t concrete block were made of Douglas fir. The ceilings also were made of Douglas fir. The floors on the main level were made of poured concrete.

screen-shot-2021-02-26-at-4.37.13-pm

The second floor featured three bedrooms and a 1.5 bathrooms. The house originally featured cork flooring (dreamy) which was later swapped out for carpeting (less dreamy). The master bedroom overlooked the living room, opening to the 22’ ceilings. However, the master could be closed closed off with folding wood sliders. The other two bedrooms were originally one large room which could be divided with a floor to ceiling folding wood slider as well. As the kids got older, a permanent wall was constructed to improve privacy. All storage was built in including dressers and storage benches and desks along all south facing windows.

The main entry was from the north west. Walking into the house placed you in a narrow, windowless area. From there, you’d walk into great room with a large living room which flowed into the dining room.

Fun anecdote from Bill Shaw, “There was a planter area along the south wall (in the living room) which connected underground to the outside. Combined with the full south exposure, plants grew luxuriously. There was a Ficus Pandurata planted which started off with 3 leaves and eventually grew to the ceiling 22 feet above and across much of the living room glass, requiring regular pruning.” In the below photos you can see the tiiiiiiny Ficus in the small b&w photo, and how monstrous it is in the photo on the right.

The kitchen was a linear room with an electric range, two built-in electric ovens and pink (!) steel cabinetry. The most recent listing photo shows that this has pretty much all gone the way of the buffalo.

I mentioned earlier that the house was designed to incorporate a passive solar system. This is how it worked: The roof extended about five feet along the entire south side of the house. That way, in the winter when the sun was lower in the sky, the sun could still get in and reach the back of the north wall. In the summer, with the sun higher in the sky, direct sunlight never entered the main room.

Clerestory windows were present essentially on the entire north, east, and west walls to vent heat during the summer. In the living room, Bill notes, they required a long ladder to access. The north portion of the house was bermed into the natural upward slope of the lot (up to the level of the second floor) providing added insulation and protection from the north exposures and moderating temperatures during summer. The original roof was flat and made of tar and gravel with the rim surrounding the periphery so that water would pool and provide cooling. A water pipe with a drain and float valve allowed maintenance of water on the roof during the summer.

screen-shot-2021-02-26-at-4.34.30-pm

One other anecdote that Bill shared I couldn’t find any photographic evidence of, however it’s worth noting. He told me that originally, there was a 10’ green house dug halfway into the ground at the southeast corner of the house. It had a a potting room which connected to the living room via a short flight of stairs. I’d imagine that that eventually became the garage/workroom, but don’t quote me on that.

Comments
  • Angela Keesee
    Angela Keesee
    September 5, 2020

    Are any before shots of that kitchen available? Thanks.

    Reply
  • mtmmsshaw
    February 24, 2021

    Actually there is a lot more to this story including some significant changes. I moved into this house in 1952 as a 7 year old and my mother lived there till her death in 2000. If you wish further information about this fascinating and innovative house, contact me.

    Reply
    • Hobby Jones
      Hobby Jones
      December 26, 2022

      You wouldn’t happen to remember the walnut-with-inlayed-ceramics, Noguchi-style hunt board (side table) that your parents purchased from The Next Door Gallery (next door to Hunter Art Museum) in the 1970s? My mother was the woodworker/potter who designed and built it. She used to periodically visit your parents’ house to make minor repairs on the table.

      Reply
    • Karen Shavin
      Karen Shavin
      January 12, 2023

      I’m interested in talking with you!

      Reply
  • HOBBY JONES
    January 12, 2023

    Same here! I was in the Shaw house one time about 50 years ago and was amazed. Not sure how blogs work as far as posting my contact information and keeping it private. Let me know if there is some way to exchange email addresses as I’d love to send you a photo or two of that side table. My mother is still alive at age 91. She has been a woodworker, potter, stone mason, carpenter and, for the past several decades, she has been creating a multi-acre woodland garden but has recently had to stop due to health issues. I remember being at the art opening at The Next Door Gallery when your parents bought the table—my memory was that it sold fast! Anyway, thank you very much for responding, and I hope we can communicate further.

    Reply

Leave a Reply